Intervju: Jelena Pehar – sudionica Europskog prvenstva u karateu

Intervju: Jelena Pehar – sudionica Europskog prvenstva u karateu

Naša školska kolegica Jelena Pehar je izuzetno uspješna učenica i sportašica koja iza sebe ima zapažene rezultate u karateu. Članica Karate kluba Brotnjo je pobjednica Svjetskog kupa u Umagu, osvojila je i Grand Prix Slovakia u Bratislavi te zlatne medalje na Austrian Junior Openu…

Godinu 2014. završila je pobjedom na Državnom prvenstvu Hrvatske u Splitu te postala članica reprezentacije Hrvatske. Plasirala se na Europsko prvenstvo i još jednom dokazala da se trud i rad itekako isplate.

Možeš li nam reći nešto o sebi? Koliko se dugo baviš karateom?

Dolazim iz Čitluka i učenica sam prvog razreda gimnazije. Bavim se karateom već devet godina.

Kako se rodila ljubav prema karateu?

Moj brat je trenirao karate, a ja sam bodreći ga na treninzima i sama poželjela pokušati. S vremenom je karate postao sastavni dio moga života.

Znamo da nižeš odlične rezultate i da si odlična učenica. Kako ti to uspijeva?

Važno je svemu pristupati s ljubavlju, a ključne su dobra organizacija i disciplina.

Gdje je bio posljednji turnir i kakav je bio ishod?

Posljednji turnir je bio Grand Prix Croatia u Samoboru gdje sam dogurala do polufinala i osvojila peto mjesto.

Tko ti pomaže u radu i koga smatraš najvećom potporom?

Ima dosta ljudi bez kojih bi bilo jako teško održati ravnotežu između škole i sporta, a među njima su moji roditelji, vrhunski trener, brat, prijatelji …

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme za mene nije baš širok pojam jer ga skoro i nemam, ali kad se ukaže, volim ga provesti u vožnji biciklom.

Znamo da je sljedeći turnir Europsko prvenstvo u Zürichu. Kakva su ti očekivanja i možeš li nam reći nešto više o natjecanju?

S obzirom na to da mi je ovo prvo Europsko prvenstvo moja očekivanja nisu prevelika, plasman mi je bio cilj, no potrudit ću se predstaviti u što boljem svjetlu. To natjecanje je drugo veliko natjecanje, nakon Svjetskog prvenstva, i na njemu nastupa po jedan predstavnik svake europske zemlje u pojedinoj kategoriji. Meni je pripala čast boriti se pod hrvatskom zastavom u kategoriji kadetkinja – 54 kg.

Imaš li savjet za ostale koji treniraju ili žele trenirati neki sport, kako da usklade sve obveze i treninge?

Ako želite početi trenirati neki sport, to sigurno nije pogrešna odluka. Trebate biti uporni i dati sve od sebe na svakome treningu. Čak i onda kada svi pomisle da nećete uspjeti, ne slušajte ih, slijedite svoje snove i ne odustajte. Ako odlučite dati sve od sebe, sigurno ni škola neće biti prevelik teret.

Jelena, želimo ti puno uspjeha na Europskom prvenstvu!

Lara Dugandžić i Andrea Soldo, I.1