Eurposki dan jezika

Europski dan jezika

U utorak, 26. rujna u našoj srednjoj školi na poseban smo način obilježili EUROPSKI DAN JEZIKA. Profesorica Ilijana Aralo, voditeljica aktiva stranih jezika, osmislila je prigodan kviz za učenike.

Kviz se održavao na satima jezika, a ja sam bila jedna od voditeljica.

Kviz je bio podijeljen u dva dijela. Prvi dio sadržavao je pitanja o raznolikostima i posebnostima eurposkih jezika. Učenici svakog odjela bili su podijeljeni u četiri skupine te su pokazali iznimno znanje i prilično razvijenu vještinu pogađanja.

Drugi dio sata bio je rekreacijski. Svaka skupina je dobila po jednu kuvertu u kojima su bile zastave osam zemalja (Češka, Poljska, Engleska, Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska, Portugal) te po pet riječi iz navedenih jezika (ljubav, poljubac, čaša, majmun, volim te). Smisao drugoga dijela je bio da učenici uoče sličnosti među jezicima iste obitelji, a cilj cjelokupnoga programa bio je zabaviti se i uputiti sve učenike na to kako je Europa bogata jezicima. Iako nije spominjan ni u prvom ni u drugom dijelu kviza, naš najljepši hrvatski jezik nije bio zapostavljen. Zapravo, bio je sveprisutan. Hrvatskim se govorilo, dislo, razmišljalo, smijalo i zabavljalo, a 22 učenika III.1 odjela na satu hrvatskoga jezika su s profesoricom Ivonom Brkić izradili prigodni plakat za Europski dan jezika na kojem su prikazali 22 europske zastave te su se predstavili na 22 europska jezika.

Ovaj će nam dan ostati u lijepom sjećanju i sada možemo potvrditi točnost latinske izreke koja kaže…

KOLIKO JEZIKA ZNAŠ, TOLIKO LJUDI VRIJEDIŠ…

Više fotografija možete pogledati na ovom linku.

Tekst: Ivana Sušac III. 1

Europski dan jezika 1

Europski dan jezika 2

Europski dan jezika 3

Europski dan jezika 4