Ekskurzija 46. generacije maturanata

Već čitajući plan ekskurzije, mogli smo naslutiti da stižemo u jednu od najzanimljivijih i najpoželjnijih destinacija na svijetu i da će nam biti odlično. Nezaboravno maturalno putovanje u Italiju 46. generacije maturanata trajalo je od 1. do 8. rujna.   Putovalo je 117 učenika u pratnji fra Luke Ćorića, prof. Marije Bevanda, prof. Ilijane Sušac, prof. Željka Solde, prof. Mirjane Paponja, prof. Ružice Vučić, prof. Dalibora Čarapine i prof. Reale Šakota.  Iz Čitluka smo krenuli u večernjim satima.

Vrijeme u autobusu uz dobru atmosferu i pjesmu proletjelo je te smo u ranim jutarnjim satima stigli u Veneciju. Plovili smo brodom do Trga sv. Marka, prešli preko Mosta uzdaha i pomno razgledali mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika. Sutradan smo krenuli u obilazak Siene, jednog od najljepših gradova Toskane i rodnog mjesta sv. Katarine. Nastavili smo prema renesansnom gradiću Pienzi. Od 1996. stavljen je pod zaštitu UNESCO-a. Poznat je po ovčjem siru pecorino. Sagradio ga je papa Pio II., a u novije vrijeme je kulisa za snimanje filmova.

Sljedeće odredište bilo je grad Pisa, Campo dei Miracoli gdje se nalaze katedrala, krstionica te poznati 58 metara visok Kosi toranj.  Slijedio je nastavak putovanja prema Firenci, glavnom gradu Toskane. Neke od znamenitosti koje smo posjetili bile su crkve San Lorenzo i Santa Croce, katedrala Duomo, Giottov zvonik, most preko rijeke Arno Ponte Vecchio… Nakon razgleda predivnog grada i istraživanja pitoresknih lokacija  vratili smo se u hotel, večerali i nastavili druženje.

Naša prva destinacija četvrtog dana bila je Bologna, glavni grad regije Emilia-Romagna, gdje je osnovano jedno od najstarijih sveučilišta na svijetu. Potom smo imali slobodno vrijeme za kupovinu i ručak. Nastavili smo putovati u Padovu, najstariji  gradu na sjeveru Italije. Obišli smo najpoznatije građevine – baziliku sv. Ante i, za Hrvate značajno, svetište sv. Leopolda Mandića. Zadnja destinacija toga dana bila je romantična Verona. Prošetali smo živopisnim trgom Piazza Bra i divili se areni, a posjetili smo i Julijinu kuću.

Nakon doručka petoga dana zaputili smo se u Milano. Stigli smo rano ujutro te imali cijeli dan na raspolaganju. Razgledali smo impresivnu arhitekturu i najpoznatije znamenitosti grada: katedrala i Piazza Duomo, Galleria Vittorio Emanuele, zgrada opere Teatro alla Scala. Ako netko i nije bio neki veliki obožavatelji umjetnosti, bio je impresioniran.  Šetali smo ulicama koje se popularno zovu zlatni pravokutnik, a poneki su nešto i kupili.

Došao je i posljednji dan koji je zasigurno za većinu bio najuzbudljiviji. Posjetili smo zabavni park Gardaland, spoj magičnih vožnji, boja i adrenalina. Neki od nas su vrijeme u parku odlučili provesti u šetnji i razgledavanju, dok su se ljubitelji adrenalina odlučili na opasniju, najbržu vožnju ili vodene atrakcije. Svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Povratak je počeo veselo uz pjesmu, no ubrzo je pjesma stala i svi su utonuli u san. Kad smo se probudili, umjesto prostranih vinograda Toskane, ugledali smo poznate nam krajeve naše Hercegovine i Brotnja. Zahvalni dragom Bogu, s uspomenama u srcu, osmijehom na licu, ali i tugom jer je neponovljiva ekskurzija završila, krenuli smo u susret najbližima koji su nas dočekali. Ovim putopisom i fotografijama zaustavit ćemo vrijeme, a vas, dragi čitatelji, povesti na mjesta koja vrijedi posjetiti.

Ivana Vasilj (IV.3), novinarska sekcija
Marija Ivanković (IV.3), novinarska sekcija