Ekskurzija

Ekskurzija

Osamnaestoga lipnja dvjestotinjak učenika je prema školi krenulo sa neobičnom dozom uzbuđenja. Poslijepodnevni sati toga dana bili su rezervirani za polazak na dugo očekivanu ekskurziju. Odmahujući roditeljima krenuli smo iz Čitluka prema samom srcu Europe i izvorištu dinastije Habzburgovaca koji su ogroman utjecaj imali i na našim prostorima, ravno prema Beču!

Vožnja ispunjena pjesmom, razgovorima i snom nas je dovela u Beč u jutarnjim satima sljedećeg dana. Prvo smo uživali u panoramskoj vožnji bečkim ulicama i slušanju zanimljivih priča o hotelu Sacher gdje je nastala kultna „Sacher torta“ i brojnim legendama Beča. Pogled nam je bio usmejren na prozore i gledali smo raskošne građevine ulica Ring i Mariahilfestraße. Slijedio je posjet ljetnikovcu Habzburagovaca- veličanstvenoj palači Belvedere. Uvjerili smo se da s opravdanjem nosi to ime- u prijevodu „lijep pogled“, koji nam je uistinu bio i više nego lijep. Vodiči su nas zatim u šetnji proveli kroz središte Beča sve do Graben katedrale. Tu smo imali i slobodno vrijeme i nakon toga smo krenuli u Prag. U glavnom gradu Češke smo se smjestili u hotel, večerali i navečer išli na zabavu u disko.

Treći dan putovanja bio je rezerviran za upoznavanje Praga. Obilazak je počeo posjetom palači Valdštejn zatim legendama ispunjenog središta Praga. Fotografije su frcale na Karlovom mostu nad najdužom českom rijekom koju je Smetana opjevao u istoimenoj simfoniji- Vltava. Poslije šetnje Pragom smo išli na vožnju tom predivnom rijekom i vidjeli Prag iz druge, zbog mira kojim odiše možda čak i ljepše perspektive. Večer je ponovno bila rezervirana za pjesmu i zabavu u disku.

Ni sljedeći dan nije bio ništa manje ispunjen i zanimljiv. Razgledali smo gornji dio grada i uživali u pogledu i drevnim spomenicimaPražkoghrada (dvorca), katedrali sv. Vida i šetnji Zlatnom ulicom. Sljedeći dio izleta bio je četrdesetak minuta vožnje udaljen od središta Praga gdje se smjestio dvorac Karlštejn. Umor nas nije spriječio da se popnemo na utvrde i uživamo u zanimljivom razgledanju dvorca kojega je sagradio Karlo IV. Još u četrnaestom stoljeću. Dobro raspoloženje se nastavilo u disku.

Pomalo tužni što se kraj bliži ali još uvijek jako znatiželjni i uzbuđeni uputili smo se sljedećeg dana u zabavni park Aquapalace. Dugo vremena smo uživali u atraktivnim vodenim toboganima i bazenima najvećeg vodenog parka u središnjoj Europi. Poslije toga imali smo slobodno vrijeme u centru grada. Ova večer protekla je u nešto laganijem ritmu od ostalih, gledali smo i slušali dijelove filma James Bond u ritmu Križikovih fontana. Ipak, akcija nije izostala! Veliki pljusak nas je natjerao na epizodu trčanja po Pragu i čekanja autobusa. Ali ništa nije moglo pokvariti dobro raspoloženje među učenicima nego je ovo bilo samo dodatni začin putovanju kojega ćemo se rado sjetiti.

U petak su se svi pitali je li moguće da je već došao posljednji dan. Nažalost, odgovor je bio potvrdan pa nam je preostalo samo da ga što bolje iskoristimo. Put nas je opet vodio prema Beču s tim da smo imali nešto vremena za shopping u outletu lociranom na granici Češke i Austrije. Beč nam se toga dana pokazao u najljepšem sjaju dvorca Schonbrunn čije smo tajne otkrili pomoću audio vodiča. Šećer na kraju nezaboravnog putovanja je bio posjet zabavnom parku Prater koji je mnoge doslovno ostavio bez daha u uzbudljivim adrenalinskim vožnjama. Ipak, adrenalin je popustio čim smo ušli u bus, poprilično umorni i malo tko je odolio snu. I onda, u subotnje jutro, kao da smo samo trepnuli i odmah se našli opet ispred škole gdje su nas čekali roditelji.

Izreka da sve lijepo kratko traje se još jednom potvrdila u nezaboravnom putovanju još jedne generacije naše škole na ekskurziju. Ipak, uspomene na ove dane će u učenicima živjeti još dugo.

JELENA PEHAR IV.1

Ekskurzija 2017 1

Ekskurzija 2017 2

Ekskurzija 2017 3

Ekskurzija 2017 4

Ekskurzija 2017 5

Ekskurzija 2017 6

Ekskurzija 2017 7

Ekskurzija 2017 8

Ekskurzija 2017 9

Ekskurzija 2017 10

Ekskurzija 2017 11

Ekskurzija 2017 12