Eko kviz “Lijepa Naša”, Zagreb

Eko kviz “Lijepa Naša” najveće je ekološko natjecanje hrvatske mladeži koje se provodi od 1992. godine u organizaciji Udruge Lijepa Naša. Riječ je o natjecanju u znanju iz nekoliko školskih predmeta koje svojim gradivom zaokružuju ono što zovemo ekologija. Ovo je, bez sumnje, jedno od najsloženijih natjecanja u izvannastavnim aktivnostima koje osim gradiva iz pojedinih predmeta uključuje i prikaz konkretnih aktivnosti učenika te razvitak odgovornosti i pozitivnog stava prema okruženju u kojem živimo. Samo natjecanje sastoji se od 3 dijela: pismenog dijela, prezentacije učenika te usmenog dijela za 5 prvoplasiranih ekipa (škola). Natjecanje se provodi u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini. Ove godine na natjecanju je sudjelovala 61 škola a jedna od školi iz naše županije bila je i naša – SŠ dr. fra Slavka Barbarića. Natjecanje se održavalo od 15. do 17. ožujka 2019. godine u Zagrebu u hotelu “I”.

Prvi dan natjecanja sudionicima se obratio predsjednik povjerenstva doc. dr. sc. Ante Kutle te poželio svima puno uspjeha. Drugi dan natjecanja prošao je u natjecateljskom duhu. Nakon pismenog dijela uslijedile su prezentacije učenika pred članovima povjerenstva. Naša škola uspješno se predstavila temom “Turistički potencijali Brotnja” u kojoj smo prikazali najveće potencijale našega kraja, iznijeli zanimljive podatke prikupljene u našim istraživanjima te naravno predložili par ideja za dodatan rast i razvoj Brotnja. Školu je predstavljalo 4 učenika od I. do IV. razreda (Lucija Kordić predstavnica prvih, Josipa Vasilj – predstavnica drugih, Pero Pehar – predstavnik trećih te Gabriela Rozić – predstavnica četvrtih razreda) pod vodstvom mentora prof. Dalibora Čarapine.

Iako nismo osvojili prvo mjesto bili smo zadovoljni našim prvim sudjelovanjem na ovako velikom natjecanju. Iza sebe imamo još jedno predivno iskustvo i nova prijateljstva te se nadamo da ćemo sljedeći put biti još uspješniji i prikazati školu u najboljem svijetlu. Posebno hvala ravnateljici škole, prof. Adeli Škutor te profesorima Daliboru Čarapini i Željku Soldi koji su nam bili velika podrška u tijeku natjecanja.

Gabriela Rozić, IV. 2