Došašće / Prva svijeća

Advent ili Došašće je vrijeme priprave kroz četiri nedjelje za godišnju proslavu Rođenja Gospodinova – Božića, ali ujedno i vrijeme priprave za drugi, slavni Kristov dolazak. Došašće se dijeli u dva dijela, a s njim započinje i nova crkvena godina. Prvi dio došašća započinje prvom nedjeljom koja je najbliža blagdanu sv. Andrije apostola (30. studenoga) i traje do 16. prosinca. Liturgija u tom prvom dijelu izražava onaj vid došašća koji govori o Kraljevstvu Božjem na svršetku vremena i usmjerava na iščekivanje drugoga Kristova dolaska. Drugi dio došašća traje od 17. do 24. prosinca, i to je vrijeme neposredne priprave za slavljenje Rođenja Gospodnjeg.

U adventski vijenac, koji se izrađuje od zimzelenih grančica spletenih u krug kao simbol vječnoga života, obično za ukras postavljamo četiri svijeće. Prva adventska svijeća je postilica ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak. Druga svijeća je pomirilica, odnosno betlehemska i označava mir. Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje, a četvrta adventska svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav.

Kao i svake godine, u prostorijama naše škole postavljaju se ručno izrađene svijeće te se svaki tjedan “pali” po jedan plamen. Ove godine prekrasne svijeće izradile su učenice III. 2 odjela – Ivana Marinčić i Ana Sivrić, uz pomoć profesorice Tanje Ivanković. Stoga smo jutros i upalili prvu svijeću – svijeću NADE.

Marija Ivanković, I. 3