Don Bernard Marijanović, misionar, u posjetu Srednjoj školi dr.fra Slavka Barbarića

Don Bernard Marijanović, misionar, u posjetu Srednjoj školi dr.fra Slavka Barbarića

U posjetu Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića bio je naš bivši radni kolega i vjeroučitelj don Bernard Marijanović. Na vlastiti zahtjev, don Bernard je prije pet godina, otišao u Tanzaniju u misiju Kisongo. Budući da je posljednjih mjesec dana proveo u rodnoj Hercegovini na godišnjem odmoru, rado se odazvao našem pozivu i došao nam u posjet. Nakon kratkog razgovora s ravnateljicom Adelom Škutor i kolegom vjeroučiteljem fra Goranom Azinovićem, uputio se u jedan odjel četvrtih razreda i s maturantima podijelio svoje misionarsko iskustvo.

Kazao je da je Tanzanija, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, prilično napučena zemlja s oko 50 milijuna stanovnika različitih religijskih opredjeljenja. Don Bernard je na župi zajedno s našim misionarom don Velimirom Tomićem koji je u misijama više od 30 godina. Službeni jezici su swahili i engleski jezik, ipak je Tanzanija bila britanska kolonija. U radijusu 500 četvornih metara od župne crkve djeluje sedam škola, tri osnovne i četiri srednje, te jedno sveučilište. Jednostavno je zaključiti da nemaju problema s natalitetom.

Don Bernard je zahvalio svim učenicima i djelatnicima škole koji u posljednjih pet godina prikupljaju humanitarnu novčanu pomoć za njegove župljane. Od prikupljenog novca kupovali su koze, gradili staje… I ove ćemo godine nešto „sagraditi“…

Na kraju ugodnoga druženja , maturanti su se zanimali za slonove, Kilimandžaro i mnoge druge afričke znamenitosti…

Dok ovo čitate, don Bernard je na putu u svoj drugi misionarski dom u Tanzaniji.

Hoće li dogodine doći „samo“ na odmor ili će biti misionar u nekoj od župa hercegovačkog krša, javit ćemo…

A dotad , pripremamo novu akciju za Tanzaniju, a don Bernard će biti u našim molitvama.

TEKST: IVONA BRKIĆ, prof.