„Debeli utorak“

Svjetski dan palačinki

„Debeli utorak“ nema svoj fiksni datum već se obilježava u utorak prije početka korizme. Ove godine „Debeli utorak“ slavimo 13. Veljače. Drugi naziv za ovaj dan je Svjetski dan palačinki.

Svaka zemlja ima svoje običaje i priču vezanu za palačinke, a one su u biti tekuće tijesto koje se gotovi od brašna, jaja i mlijeka, što je ujedno i temeljni recept za iste.

Postoji više načina zamatanja palačinki što ovisi o samoj krativnosti i domišljatosti onoga tko ih gotovi. Osnovno pravilo je to da fil ne „pobjegne“. Najčešće se motaju u savitak ili se presavijaju kao maramica u četiri dijela.

Kao dekoracija nam mogu služiti razni preljevi, orašasti plodovi ili, kao što smo već spomenuli, sam način motanja palačinke je po sebi dekorativan.

Osnovni recept za palačinke (za 10 osoba)
30 dag brašna
5 dl mlijeka
0,4 dag soli
4 dag šećera kristal
2 kom. jaja
1 dl ulja za prženje

Gotovljenje:
Od brašna, mlijeka, jaja i začina napravimo fino tekuće glatko tijesto. Pustimo da ostoji pola sata. U tavu ulijemo ulje da se zagrije, te ga izlijemo u posudicu. Zatim ulijemo tijesto da prekrijemo dno. (naginjući i okrećući tavu). Kada se palačinka isprži s jedne strane, okrenemo je na drugu. Pržene palačinke trebaju biti rumene, sočne i tanke. Možete ih puniti po vlastitim okusima i željama.

Uz „ Debeli utorak“ vežu se i maškare i karnevalske povorke te Vam u nastavku donosimo još jednan recept, a to su Dalmatinske fritule.

SASTOJCI:
• ½ kg mekanog brašna
• 2 jaja
• 1 žlica ulja
• 1 žlica ruma
• 1 vrećica suhog kvasca
• 2 žlice šećera
• 1 vanilin šećer
• 250 do 300 ml mlakog mlijeka
• ulje za prženje

PRIPREMA
U malo mlakog mlijeka staviti suhi kvasac, malo šećera i malo brašna, sve promiješati i pustiti da se digne.
U veliku posudu staviti jaja, dodati ulje, rum, ostatak šećera te vanilin šećer. Dodati dignuti kvasac i na kraju umiješati brašno.
S mlakim mlijekom zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Pustiti da se tijesto diže, treba udvostručiti obujam.
Kad se tijesto digne, pomoću 2 žličice praviti male fritulice. Žličice se urone u vruće ulje da smjesa lakše klizne sa njih.
Peći do zlatno žute boje, izvaditi na papirnati ubrus da upije višak masnoće i posipati šećerom u prahu.

Želimo Vam dobar tek i uživajte u palačinkama i fritulama.

debeli utorak

Tekst: Antonija Krišto, prof.