Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

U Bosni i Hercegovini živi oko 4 milijuna ljudi u kojoj, uz Abaniju, službenih statistika o broju oboljelih nema ,ali one neslužbene govore da od oko 1 300 oboljelih od karcinoma dojke njih čak 500 godišnje izgubi bitku sa životom.

U svijetu je broj novooboljelih preko 1 000 000 žena godišnje, a broj umrlih je blizu 380 000 godišnje.Paradoksalna je činjenica da je ,uz sav napredak medicine, i samopreglednost te mogućnost kliničkog pregleda organa koji obolijeva, karcinom dojke treći najčešći uzrok smrti.

Važno je napomenuti da to nije neka ˝ženska stvar˝ jer (iako znatno rjeđe) od ovog oblika karcinoma obolijevaju i muškarci. Prevenciji ove bolesti ne pomaže ni činjenica kako je karcinom dojke kod nas još uvijek tabu tema,unatoč postojanjima udruga za potporu oboljelim ženama.

Stupovi takvih udruga su najčešće žene koje su prošle kroz teške i nemilosrdne trenutke koje bolest pruža i žele upravo drugim ženama omogućiti psihološku i emocionalnu potporu jer je upravo to ono što oboljelim ženama treba, saznanje da nisu same i osjećaj sigurnosti i potpore.

Potaknuti pričama žena koje su prošle ili prolaze kroz ovo teško razdoblje, sekcija Crvenog Križa, pod vodstvom prof. Marije Vučić, zajedno sa profesorima i upravom škole odlučila je barem jedan listopadski dan provesti noseći ružičastu vrpcu-simbol hrabrosti i borbe tih divnih i neustrašivih žena.

Tekst: Petra Pehar i Anamarija Kvesić I.1

Dan ružičaste vrpce 1

Dan ružičaste vrpce 2

Dan ružičaste vrpce 3

Dan ružičaste vrpce 4

Dan ružičaste vrpce 5

Dan ružičaste vrpce 6