MEĐUNARODNI DAN PREVENCIJE VRŠNJAČKOG NASILJA U ŠKOLAMA, 28.VELJAČE 2018.

Plakat 1

Posljednja srijeda u veljači obilježava se kao Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama, “Dan ružičastih majica”. Obilježavanje ovog datuma započelo je 2007. godine u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci. Od tada, ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe. Djeci koja su sklona nasilnom ponašanju također treba pomoći u cilju uspostavljanja učinkovitog sustava zaštite prava i dobrobiti svakog djeteta.

Pozivaju se svi učenici i nastavnici da toga dana obuku majice ili neki drugi odjevni predmet ružičaste boje ili stave ružičasti bedž i tako poruče da ne podržavaju nasilje među vršnjacima. i da dižu svoj glas protiv nasilja!!!!

TREND JE BITI FREND 🙂

Tekst: Pedagoginje škole