Dan otvorenih vrata Općinskog suda Čitluk

Danas je na Općinskom sudu u Čitluku održan Dan otvorenih vrata.  Djelatnici suda predstavili su svoj rad i prostore našim učenicima koji su zainteresirani za karijeru s područja prava i pravosuđa, vide se dijelom rješavanja gospodarskih problema, a racionalno, logično i kritičko razmišljanje predstavlja im budući akademski izazov.

Djelatnici su ljubazno i strpljivo pojasnili nadležnosti općinskog suda, unutarnje ustrojstvo i sudsku upravu te su dali osnovne informacije o rješavanju parničnih i zemljišnoknjižnih predmeta i drugih poslova određenih zakonom. Zaista je složen sustav intelektualnih sposobnosti i znanja potrebnih nositeljima pravosudnih funkcija.

Učenici su mogli dobiti jasnije smjernice za interdisciplinarni pristup cjeloživotnom učenju  i istraživačkom radu koji su potrebni za poslove stručnjaka prava i rad u specijaliziranim sudovima. U svijetu stalnih promjena, uredbe i zakoni uz etičke zahtjeve zauzimaju vodeće mjesto.

Termini poput javni bilježnik, odvjetnik i ugovor sigurno će biti dio života i rada naših maturanata koju god karijeru odabrali. Cilj i misija prava je uključiti sve  sudionike u razvoj legislative od samog početka, srednje škole, jer nova generacija uvijek ima zadatak i obvezu unaprijediti zakonodavnu praksu i ostvariti proces usavršavanja.

Patricija Prga (IV.1), novinarska sekcija