DAN OČEVA

Kao što svaka bitna osoba na svijetu ima svoj poseban dan, tako postoji i Dan očeva. Dan očeva uveden je u srednjem vijeku i potječe od Španjolaca i Portugalaca koji su taj običaj doveli u Južnu Ameriku. Slavi se treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta, a kod nas se slavi 19. ožujka na blagdan sv. Josipa kojega je Hrvatski sabor 1687. godine proglasio zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskoga naroda i očeva.

Ti posebno označeni dani u našim kalendarima žele nas podsjetiti na značenje tih osoba u našim životima, na njihovu bitnu ulogu. Očevi imaju posebno mjesto u našim životima i u našim srcima. Oni su kao zvijezda vodilja koja uvijek bdije, sjaji i rasvjetljava put života. Nije li onda potrebno da njihov dan bude svaki dan? Jer imati sigurnu luku od bura života je zaista neprocjenjivo. Osim zaštite koju osobito kao dijete osjećaš, otac je osoba koja daje životni polet. Čudesna je uloga očeva u našim životima. Dan njima posvećen je zapravo dan koji nas želi podsjetiti da ne zaboravimo na njihovu važnost i da im posvetimo vrijeme kroz cijelu godinu. Trebamo biti zahvalni za svaku njihovu žrtvu za nas, jer biti otac nije lako. To je put prepun izazova, ali i najljepša moguća uloga koju je Bog sa punim pouzdanjem povjerio upravo očevima. Njima zapravo nije važno koliko godina brojimo, za njih smo uvijek djeca koju treba štititi. Ne smijemo zaboraviti biti pažljivi i brižni prema njima, i svojim dobrim životom dati odgovor na njihovu ljubav jer samo im tako možemo zahvaliti na svemu i biti ponos njihove žrtve za nas. Jednoga dana i mi ćemo biti u toj ulozi, a slijedeći njihov primjer i poštujući ih nikada nećemo pogriješiti. Ne smijemo zaboraviti uzvratiti tu ljubav, ne samo na njihov dan, nego svakim danom u godini. Teška je njihova uloga u našim životima, ali nema te ljubavi koja ne može podnijeti bilo koju žrtvu kako bi nama bili primjer, snaga, ljubav i zaštita.

Dragi naši očevi, hvala za vašu nesebičnu ljubav i neka vam je sretan vaš dan! A svim učenicima i profesorima koji nose ime današnjeg sveca želimo sretan imendan.

Ella Jerković, I.2