Dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. ožujka. Tuberkuloza je jedna od vodećih svjetskih bolesti sa više od 10 milijuna oboljelih, a od toga milijun djece. Širi se putem zraka i može zahvatiti bilo koji dio tijela ali najčešće su to pluća. Bolest tuberkuloze stara je više tisuća godina a jednako toliko ljudski rod je bolovao od nje.

Cilj obilježavanja ovoga dana jest podignuti svijest javnosti da je tuberkuloza izlječiva bolest i da postoji niz akcija kontroliranja tuberkuloze koje omogućuju otkrivanje bolesti u njenom začetku te adekvatno liječenje i praćenje bolesnika. Jedan od značajnih povijesnih ličnosti koji je doslovno promijenio svijet bio je dr. Robert Koch koji je 1882. godine otkrio uzročnika tuberkuloze – bakteriju Mycobacterium tuberculosis.

Tuberkuloza je možda bolest koja je potekla iz davne prapovijesti, ali je nažalost aktualna i danas. Međutim, današnje društvo zaboravlja da se ova bolest ubraja među vodeće uzročnike smrtnosti i da može biti opasna ako se ne liječi pravovremeno. Budući da je prisutna i danas, zaslužuje naš oprez.

Gabrijela Dugandžić, IV. 5