Međunarodni dan borbe protiv kancerogenih bolesti

MEĐUNRODNI DAN BORBE PROTIV KANCEROGENIH BOLESTI

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače i predstavlja za sada jedinu inicijativu pod kojom se cijeli svijet može udružiti u borbi protiv globalne epidemije raka. Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, te svake godine na ovaj dan Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna unija za borbu protiv raka promoviraju načine za ublažavanje globalnog opterećenja društva ovom bolešću.

4. veljače ima posebno značenje za svakoga čiji je život bio pod direktnom prijetnjom raka. Na ovaj dan svake godine, svijet zastaje u priznavanju Svjetskog dana raka, u znak sjećanja na žrtve ove bolesti, a u čast istraživača, kampanja i kreatora politike koji se bore za usporavanje i suzbijanju širenja raka širom svijeta.

Tumor je naziv za abnormalnu nakupinu tkiva. Ona može biti maligna, zloćudna ili kancerogena, odnosno benigna, dobroćudna ili nekancerogena. Samo maligni tumori napadaju okolna tkiva i metastaziraju. Maligna oboljenja šire se velikom brzinom iz dana u dan. Stanice raka napadaju organizam tako što ulaze u krvne stanice i kruže cijelim krvotokom. Kada je organizam oslabljen, stanice raka probijaju krvne kanale i napadaju meka tkiva koja su čovjekov glavni obrambeni mehanizam.

Za većinu ljudi riječ “tumor” ima negativne, pa i zastrašujuće konotacije. Dobra je vijest da kroz rano otkrivanje i pravovremeno liječenje rak ne mora značiti i terminalno oboljenje. Štoviše, i sami možete poduzeti niz koraka kao biste spriječili kancerogena oboljenja.

Generalno govoreći, razlikujemo pet vrsta raka i to prema vrsti stanica u kojoj se razvija:
1. Karcinom se stvara na tkivu koje pokriva površinu ili na liniji unutarnjih tjelesnih organa.
2. Sarkom se razvija u vezivnom tkivu i utječe na kosti i meko tkivo.
3. Leukemija je rak koštane srži (stvaranje promijenjenih bijelih krvnih zrnaca koja ne mogu propisno sazrijeti).
4. Limfom zahvaća limfatički sustav koji, kada normalno radi, odstranjuje nečistoće iz tijela.
5. Mijelom je tumor koji se javlja u stanicama plazme u koštanoj srži.

Koji su načini liječenja?

Rak se najčešće liječi kemoterapijom, radijacijom ili kirurškim putem:

Kemoterapija– je kemijsko liječenje lijekovima i hormonima koji se nalaze u tjelesnom sustavu. Zdrave stanice u procesu kemoterapije mogu biti oštećene, pa se pacijent neko vrijeme osjeća prilično loše. Ovakav način liječenja, može, i s vremenom vodi povlačenju raka.

Radijacija– Vanjska rendgenska zračenja visoke razine usmjerena su direktno prema tumoru. Cilj je oštetiti ili uništiti stanice tumora.

Operacija– Ovaj je način i dalje najčešći odgovor na kancerogeno oboljenje, posebice ako se radi o vrsti raka koja je ograničena na manji dio tijela.

U galopirajućoj epidemiji raka svaki treći stanovnik Hrvatske obolit će od neke zloćudne bolesti, a gotovo svaki četvrti skoro će sigurno umrijeti od raka. Prema posljednjem izvješću HZZO-a, od raka godišnje umre 12.600 osoba, a dijagnosticira se oko 20.700 novooboljelih. Muškarci najviše obolijevaju od raka dušnika i pluća, a žene od raka dojke. Zloćudne su bolesti vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u Europi. Svaki se dan rak dijagnosticira kod 6000 Europljana, a njih 3000 dnevno i umre zbog te dijagnoze.

Kako spriječiti nastanak raka?

Svaka osoba može poduzeti niz koraka. Svi oni uključuju zdravi način života. Prestanite pušiti, izađite na sunce, uključite u prehranu ribu, voće i povrće, ograničite unos životinjske masnoće, krećite se i obavljajte redovne liječničke preglede.

TEKST: Andrea Soldo 4.1