CVJETNICA

cvjetnicaCvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, slavi se u nedjelju prije Uskrsa.

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Običaj je da dan prije djeca odu nabrati ljubičice, jer se na Cvjetnu nedjelju umiva u cvijeću. Sva čeljad bi se ustajala prije izlaska sunca i umivala u hladnoj vodi u kojoj je bilo mnogo ljubičica, a za vrijeme umivanja molila su Vjerovanje. Ovaj običaj povezan je sa Kristovim ulaskom u Jeruzalem, pred mučeničku smrt, kada je narod put kojim je On prolazio posipao cvijećem i prostirao svoje haljine.

Na Cvjetnicu u crkvu se nose maslinove grančice na blagoslov . Po povratku kući jedna bi se obavezno zatakla za gredu ili na dolap, odnosno kredenac. Poslije Cvjetnice slijedi Veliki tjedan u kojem se prisjećamo Isusove muke, smrti i Uskrsnuća.

 

Barbara Medić 2.2