BRKATI STUDENI (Movember)

MOVEMBER

Mjesec studeni je osobito značajan za zdravlje, ovoga puta za muškarce. Obilježavamo ga borbom protiv raka prostate (Movember), odnosno raka testisa.

Svrha obilježavanja jest podići svijest o raku prostate koji je u Hrvatskoj drugi po učestalosti u muškoj populaciji. Movember je nastao 2003. u Australiji među nekolicinom prijatelja koji su na šaljiv način željeli prenijeti ozbiljnu poruku- o preventivi raka prostate. Počeli su puštati brkove i za to tražiti donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 sudionika, međutim nakon što ih je primijetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se diljem svijeta.
Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih te mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca. Rizični čimbenici za karcinom prostate su: starija životna dob, nasljedna sklonost, hormonalni utjecaji, čimbenici iz okoliša kao što su neki toksini i kemikalije, pušenje te prehrana bogata zasićenim mastima. Neki od simptoma koji mogu upućivati na ovu bolest su: otežano mokrenje, peckanje pri mokrenju, krv u urinu, umor, slabost i mršavljenje.
Ultrazvučni pregled najprecizniji je i najjednostavniji pregled muškaraca u dobi kada se bolest najčešće javlja kao i kod mladića ili mlađih muškaraca koji imaju bilo koji simptom koji može upućivati na rak testisa. Osim toga, muškarci bi trebali steći naviku obavljati samopregled testisa jednom mjesečno, upravo kao što žene obavljaju samopregled dojki. Iznimno je značajno rano otkriti ovu bolest jer se najčešće radi o mladim osobama u fertilnoj dobi u kojoj se većina tumorskih procesa odvija brzo i oboljele osobe mogu biti životno ugrožene. Nakon 50. godine života pojavnost ovog tumora naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70. do 74. godine. S druge strane, rak testisa javlja se češće u mlađoj životnoj dobi (15. do 39. godina).
Zato pozivamo sve muškarce da tijekom mjeseca studenog puštaju svoje muževne brkove i ne zaborave kontrolirati svoje zdravlje!

Tekst: Andrea Soldo, IV.1

MOVEMBER 1

MOVEMBER 1