„ŽIVI“ ADVENTSKI VIJENAC I BLAGDAN SV. NIKOLE

ADVENT

Početkom adventa , već tradicionalno, profesorica Sanda Sušac priprema nesvakidašnji događaj. Maturanti su bili dijelom „živoga“ adventskog vijenca.

Odjevena u crveno, preuzela sam ulogu jedne od svijeća (s obzirom na visinu, vjerojatno predstavljajući onu što gori na prvu nedjelju došašća). Nekada su na vijencu bile dvadeset i četiri svijeće; četiri su bile velike i crvene, te su se palile nedjeljom, dok su male bile bijele i palile su se svaki dan kao podsjetnik vjernicima na duhovnu pripremu uoči Božića. Kada smo već kod svijeća, jeste li znali kako svaka svijeća na adventskom vijencu ima svoje značenje:

• Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća. Simbolizira nadu i iščekivanje.
• Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska. Označava mir.
• Treća svijeća je pastirska. Slavi radost i veselje.
• Četvrta svijeća je svijeća anđela. Donosi ljubav.
Važan dio adventskog vijenca su i grančice koje simboliziraju vječni život.

Za osobu kojoj je božićno vrijeme najdraže doba godine, to je bilo jedno vrlo lijepo iskustvo, posebice jer su dio vijenca bili i moji prijatelji iz razreda. S obzirom da sam spomenula kako nam se Božić približava, ne mogu izostaviti ni blagdan svetoga Nikole, pa ću si uzeti slobodu i reći nešto o tome.
Sveti Nikola rođen je početkom četvrtog stoljeća nakon Krista, u azijskom dijelu Turske, točnije, u pokrajini Likiji. Nakon što su mu imućni roditelji preminuli od kuge, on se nije dao trošenju njihova bogatstva, već je, kao i u djetinjstvu, ostao skroman te pomagao svojim susjedima. Uskoro je postao biskup u turskom gradu Myri, gdje je bio do svoje smrti te je u istome gradu pokopan. No, kada su priče o njegovoj nesebičnosti stigle do Italije, nekolicina pomoraca je njegove kosti donijela u grad Bari. Izgrađena je posebna crkva u kojoj su kosti bile pokopane, a papa Urban II. je tu baziliku posvetio sv. Nikoli. Prema predaji, kosti sv. Nikole su se otopile, a zbog neobično lijepog mirisa sv. Nikola smatra se, između ostaloga, zaštitnikom parfumera. Na blagdan se tekućina nosi posebno izdignuta na procesiji u Bariju. Za sv. Nikolu se može reći kako se kroz život vodio ljubavlju – prema Bogu i bližnjemu, a upravo je tom ljubavlju činio čuda i zbog nje proglašen svetim. Postoji velik broj legendi o sv. Nikoli zbog kojih ga nazivamo zaštitnikom pomoraca, trgovaca, siromašnih, pekara, zaručnika i naravno, djece. Sveti Nikola Tavelić ujedno je i prvi hrvatski svetac. Ime Nikola dolazi od latinskog Nicolaus, što se može rastaviti na dvije riječi; „nike“ što znači „pobjeda“ i „laos“ što se može prevesti kao „narod“,a kroz povijest je krasilo pape, careve, kraljeviće, vojskovođe, ali i znanstvenike. Ovim putem želim sretan imendan svima koji nose ovo ime (ili njegove inačice)!

Tekst:Iva Pehar, IV.4

ADVENT 1

ADVENT 2