ADVENT JE…

Došašće ili advent u crkvenoj liturgijskoj godini razdoblje je pripreme za blagdan Božića. Počinje 4 nedjelje prije Božića, a završava 24. prosinca, na Badnjak. Tijekom došašća na stolu se drži adventski vijenac s četiri svijeće koje predstavljaju 4 nedjelje došašća. Počele su se paliti još prije 150 godina, a svaka od njih ima svoje značenje:

  1. svijeća je simbol nade
  2. svijeća je simbol mira
  3. svijeća je simbol radosti
  4. svijeća je simbol ljubavi

U prostorijama naše škole danas smo zapalili prvu svijeću, simbol nade. Svijeće su zajedno s profesoricom Tanjom Ivanković izradile učenice II.4 odjela (Ida Marija Mužić, Lara Jurešić, Lorena Bojčić, Gabriela Vidović i Ilijana Martinović)

 

Adventski vijenac je u antičko doba bio simbol pobjede, simbol borbe čovjeka kršćanina protiv životnog mraka. Plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja, a bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost. Čine ga 2 temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlost.

Od 2012. godine u našoj školi maturanti tradicionalno formiraju „živi“ adventski vijenac, a pri tomu im pomaže profesorica Sanda Sušac. Na ovaj kreativan način i ove su godine naši učenici najavili početak predbožićnog vremena.

 

ADVENT U SVIJETU

 

Advent u Zagrebu počinje tradicionalnim paljenjem prve svijeće na Trgu bana Jelačića. Advent u Zagrebu je prema izboru glasača postala “European Best Destinations”, pa je već tri puta zaredom proglašen najboljom destinacijom za Božićne blagdane u Europi. 

 

Advent u Salzburgu korijene vuče još iz 15. stoljeća i još nije izgubio na privlačnosti. Obilježja su mirisi kuhanog vina i domaći kolači te ručno izrađeni ukrasi koji se protežu preko čak 2 trga Domplatz  i Resiclenatz. Mještani Salzburga svake godine biraju “malog Isusa” koji dijeli darove najmlađima. 

 

Advent u Rimu

I u adventsko vrijeme svi putevi vode u Rim, točnije na Piazzu Navana. Posjetitelje mami nugat s bademima i medom te tradicionalnim panettonom. 

 

Jeste li znali?

Adventska svijeća u Danskoj ima označene brojeve od 1 do 24. Svaki dan gori za jedan “broj”. 

 

Advent se obilježava i kod nas. Mnoga mjesta u Hercegovini održavaju zanimljive sajmove u vrijeme adventa. Obilježja takvih sajmova su humanitarne akcije, prikupljanje sredstava za siromašne, priredbe za male i velike, itd., a u Međugorju se održavaju i žive jaslice. 

 

Od srca svima želimo sretno, blagoslovljeno i plodonosno ovo vrijeme pripreme za Božić!

 

Morena Hrstić i Ana-Marija Šego, II.6