ADVENT ILI DOŠAŠĆE 2020.

U crkvenoj liturgijskoj godini razdoblje pripreme za blagdan Božića naziva se advent ili došašće. Počinje 4 nedjelje prije Božića, a završava na Badnjak. Jedan od simbola adventa svakako je adventski vijenac. Obično se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja, a bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost. Čine ga 2 temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlost. Svaka svijeća ima svoje značenje, pa tako prva adventska simbolizira nadu i iščekivanje, druga svijeća je simbol mira, treća slavi radost i veselje, dok je četvrta adventska svijeća simbol ljubavi.

Iako će advent ove godine svakako biti drukčiji nego ikada prije, to ne znači da moramo odustati od obilježavanja ovog posebnog i plodonosnog razdoblja. Tako smo i ove godine u našoj školi tradicionalno izradili živi adventski vijenac, kao što smo i pripremili ručno izrađene svijeće čiji ćemo plamen „paliti“ svaki tjedan. Naime, maturanti 44. generacije u petak su, u suradnji s pomoćnicom ravnateljice Sandom Sušac, ispred zgrade škole formirali živi adventski vijenac. Zbog propisanih epidemioloških mjera u izradi ovogodišnjeg vijenca sudjelovao je manji broj učenika, no sretni smo da smo i na takav način mogli nastaviti tradiciju izrade živoga vijenca započetu 2012. godine. A u prostorijama naše škole zapalili smo plamen prve svijeće – svijeće NADE, nade koja nam je ove godine potrebnija više nego ikada. Zahvaljujemo prof. Tanji Ivanković i učenicama Ani Sivrić (IV.2) i Mariji Sivrić (IV.3) koje su se i ove godine potrudile izraditi predivne adventske svijeće.

Također najavljujemo da ćemo ovih dana nastaviti s uređivanjem prostorija naše škole što ćemo svakako zabilježiti prigodnim tekstom i fotografijama.