SVETO TRODNEVLJE I USKRS

Vazmeno ili sveto trodnevlje je najznačajnije vrijeme u godini, vrijeme kada kršćani slave otajstvo muke, smrti i Uskrsnuća Isusa Krista.
U ovom tjednu slavi se:
· Veliki četvrtak – Isusova posljednja večera
· Veliki petak – Isusova muka i smrt
· Velika subota – Dan tišine i pohod Božjeg groba
· Uskrs – Isusovo Uskrsnuće
Naziv Vazam sadrži cijelo sveto trodnevlje, kojem pripadaju Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, ali se najčešće odnosi samo na Uskrs. Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan i na taj dan slavimo Uskrsnuće Isusa Krista. Korijen vuče iz riječi uskrsnuti koja potječe iz staroslavenskog jezika a znači rasti i razvijati se. Drugi naziv je Pasha, što u Hebrejskom znači prolaz (pasah) te se odnosi na prolaz Židova kroz pustinju nakon 40 godina.
Uz slavlje Uskrsa vežu se razni simboli i običaji koji su razlikuju od zemlje do zemlje, no ono što je svima zajedničko je ukrašavanje pisanica. Pisanice su se nekad bojale u prirodne boje, a ta je tradicija, pored ostalih tehnika, i danas zastupljena. Posebna tehnika ukrašavanja je postavljanje djeteline, travke ili listića u tkaninu kako bi se dobili raznoliki ukrasi. Jedan od simbola Uskrsa je i najpoznatija uskrsna pjesma – Kraljice neba.
Nadamo se da ste se kroz ovogodišnju neobičnu korizmu plodonosno pripremili za blagdan Uskrsa i da ste, kako značenje riječi i kaže, spremni rasti i razvijati se ne samo ovoga Uskrsa nego i ostale dane kroz godinu koji su nam darovani.
                                               Mila Stojić, II.4