Moodle sustav

moodle-logo_3

Naša škola je jedna od prvih škola u Bosni i Hercegovini koja je preko Moodle platforme osuvremenila svoju nastavu i prilagodila  ju svjetskim  trendovima.

Profesor informatike, Tomislav Volarić ove je školske godine pokrenuo sustav Moodle na stranici naše škole. Za sada, učenici prvog razreda gimnazije, kojima profesor Volarić predaje,  imaju mogućnost korištenja navedenog  sustava.

Moodle je Sustav upravljanja kolegijima (Course Management System – CMS) otvorenoga koda, a možemo ga opisati i kao Sustav upravljanja učenjem (Learning Management System – LMS) ili Virtualno okruženje za učenje i podučavanje (Virtual Learning Environment – VLE). Moodle je besplatna web aplikacija koju predavači mogu koristiti za stvaranje učinkovitih online sustava za učenje.

Osnivač je Martin Dougiamas, WebCT,  administrator na Sveučilištu Curtin u Australiji. Podaci iz listopada 2010. kazuju kako je u svijetu 49 952 registriranih Moodle sustava, preko 3,7 milijuna kolegija te da ga upotrebljava više od 37 milijuna korisnika (zabilježen je godišnji porast broja korisnika i broja kolegija od oko 20 % u odnosu na prethodnu godinu).

 

Profesora Volarića  upitali smo kako učenici doživljavaju novi pristup u nastavi:

Učenici se još uvijek upoznaju sa ovakvim načinom učenja tako da ćemo za prve reakcije morati pričekati do prvih ocjena. Ovaj način praćenja nastave je uobičajen u svijetu i može jako puno pomoći učenicima i pridonijeti njihovom boljem razumijevanju gradiva.

Istraživanja su pokazala da učenici vole raditi s računalima zato što su računala beskonačno strpljiva, ne umaraju se i ne ljute, dozvoljavaju učenicima privatnost u radu, ne zaboravljaju pohvaliti ni ispraviti, poučavaju na individualiziran način, omogućuju isprobavanje različitih opcija, mnogo su objektivnija od učitelja, poučavaju u malim koracima itd. Potaknut dobrim rezultatima tih istraživanja odlučio sam isprobati  Moodle sustav u našoj školi i nadam se dobrim rezultatima.

Budući da je potrebno jako puno vremena kako bi se napravili  materijali  za ovakav način podučavanja, profesor  Volarić  pokrenuo je samo podučavanje MS Excela preko Moodle sustava.

Nadamo se da će profesor  biti uspješan u  prilagodbi platforme i da će se vremenom i drugi predmeti uključiti  u ovaj suvremeni način rada i obrazovanja.

 

 

Video prezentacija sustava Moodle

 

{youtube}I4mmMeMDMic{/youtube}